Αχλάδι

ΑχλάδιαΗ αχλαδιά είναι ένα φρούτο που το μεγαλώνει σε όλη την Ελλάδα, Το βρίσκουμε σε ποικιλία χρωμάτων συμπεριλαμβανομένων πολλές διαφορετικές αποχρώσεις του πράσινου, του κόκκινου, κίτρινου/χρυσού και καφέ.

Προέρχεται από περιοχές γύρω από την Κασπία θάλασσα και μεγαλώνει στην Ελλάδα από τα αρχαία χρόνια.

Περιεκτικότητες

Αχλάδια ωμά με φλούδα (ανά 100γρ)
Θερμίδες 58
Λίπη 0,12γρ
Υδατάνθρακες 15,46γρ
Πρωτεΐνες 0,38γρ

Ποικιλίες

Οι κυριότερες ποικιλίες είναι

  • Κρυστάλλι
  • Κοντούλα
  • Βουτυράτη
  • Δουκέσσα
  • Κάιζερ
  • Πάς Κρασάν

Τα οφέλη των αχλαδιών στην υγεία

Αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδες ιδιότητες

Έρευνες έχουν δείξει πως η αχλαδιά είναι πλούσια σε φαινολικά φυτοθρεπτικά συστατικά. Αυτά τα φυτοθρεπτικά περιλαμβάνουν αντιοχεδωτικά και αντιφλεγμονώδες φλαβονοειδή όπως: κατεχίνη, επικατεχίη, quercetin, kaempferol, βητα-καροτένιο, λουτεϊνη, ζεαξανθίνη, φερουλικό οξύ, κουμαρικό οξύ, χλωρογενικό οξύ, γεντισικό οξύ, συρριγικό, οξύ, κλπ.

Η πρόληψη αχλαδιών έχει συσχετιστεί με την μείωση του κινδύνου κοινών χρόνιων ασθενειών που συνδέοντα με χρόνια φλεγμονή και υπερβολικό οξειδωτικό στρες.

Μειώνει των κίνδυνο καρδιακών παθήσεις και διαβήτη τύπου 2

Η αχλαδιά είναι μια πλούσια πυγή διαιτητικών ινών. Περιέχει διαλυτές και μη-διαλυτές ίνες σε καλές αναλογίες. Η επαρκής πρόσληψη ινών είναι ένα μακρόχρονος παράγοντας που μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη τύπου 2.

Τα φλαβονοειδή και οι ανθοκυανίνες που περιέχει βοηθάνε στην βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη. Οι ίνες που περιέχει μπορεί να βοηθήσουν στην μείωση της χοληστερίνης.

Μειώνει τον κίνδυνο κάποιων μορφών καρκίνου

Οι έρευνες έχουν δείξει πως τα συστατικά που περιέχει το αχλάδι μπορεί να βοηθήσουν στην μείωση του κινδύνου του καρκίνου του ορθοκολικού, του γαστρικού και του οισοφάγου.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*