Βερίκοκο

ΒερίκοκοΤα βερίκοκα είναι μικρά φρούτα με πορτοκαλί χρώμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες και βήτα-καροτένιο. Είναι φρούτο του καλοκαιριού. Καταναλώνονται φρέσκα, αποξηραμένα, η κονσερβοποιημένα. Τα βερίκοκα έχουν βελούδινο φλούδα, δεν είναι πολύ ζουμερό, άλλα η γεύση τους είναι γλυκό.

Τα βερίκοκα προέρχονται από την Κίνα, άλλα φτάσανε στην Ευρώπη μέσω της Αρμενίας.

Περιεκτικότητες

Βερίκοκα ωμά με φλούδα (ανά 100γρ)
Θερμίδες 48
Λίπη 0,39γρ
Υδατάνθρακες 11,12γρ
Πρωτεΐνες 1,4γρ

Βιταμίνες και Μέταλλα

Τα βερίκοκα είναι καλή πηγή βιταμίνης A και βιταμίνης C. Επίσης περιέχουν διαιτητικές ίνες, βήτα καροτίνη, σίδηρο, χαλκό και κάλιο. Το καθένα απ’ αυτά τα σημαντικά συστατικά παίζει ρόλο στην πρόσληψη η στην θεραπεία ασθενειών η άλλων προβλημάτων υγείας. Η κατανάλωση βερικοκιών είναι ένας καλός τρόπος μείωσης της πείνας, χωρίς να προσθέσετε θερμίδες.

Τα οφέλη των βερικοκιών

Προστασία των ματιών

Πλούσια σε βιταμίνη A τα βερίκοκα είναι εξαιρετικά φρούτα να καταναλώσετε για να προστατέψτε τα μάτια. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας μπορεί να εμποδίσει παθήσεις των ματιών όπως καταρράκτη και παθήσεις που σχετίζονται με την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Οι έρευνες έχουν δείξει πως η κατανάλωση βιταμίνης A μπορεί να μειώσει το κίνδυνο εμφάνισης του καταρράκτη έως 40%.

Αντιοξειδωτική δράση

Η βιταμίνη A είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες μπορεί να βλάψουν τα κύτταρα και να οδηγήσουν στην ανάπτυξη πολλών εκφυλιστικών παθήσεων.

[adrotate group=”14″]

Προστατεύει την καρδιά

Η μεγάλη περιεκτικότητα σε βήτα καροτίνη των βερικοκιών τα κάνει από τα καλύτερα φρούτα για την προστασία της καρδιάς. Η βήτα καροτίνη βοηθάει στην προστασία της χοληστερίνης από την οξείδωση, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.

Πολεμά την αναιμία

Τα άτομα που υποφέρουν από την αναιμία μπορεί να ωφεληθούν από την κατανάλωση βερικοκιών. Τα βερίκοκα είναι πλούσια σε σίδηρο και χαλκό, που μπορεί να βοηθήσουν στο σχηματισμό της αιμοσφαιρίνης. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την ανακούφιση ορισμένων συμπτωμάτων της αναιμίας, όπως κόπωση ή δύσπνοια.

Ανακουφίζει δερματικές παθήσεις

Ορισμένες δερματικές παθήσεις μπορεί να θεραπευτούν χάρη στο έλαιο βερικοκιού. Με το τρίψιμο για την πληγείσα περιοχή το έλαιο βερικοκιού μπορεί να ανακουφήσει από παθήσεις όπως έκζεμα και ψώρα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*