Το αλάτι

ΑλάτιΤο αλάτι, ή διαφορετικά το χλωριούχο νάτριο, είναι μια χημική ένωση. Το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται και τα δύο αυτά στοιχεία, το νάτριο και το χλώριο, και δεν μπορεί να τα παράγει από μόνο του.

Το αλάτι είναι ένα βασικό θρεπτικό στοιχείο. Για αυτό το λόγο υπάρχει ένα υποδοχέας γεύσης ειδικά για το αλάτι, δημιουργώντας ένα από τα βασικά στοιχεία της γεύσης. Το αλάτι είναι ένας ηλεκτρολύτης με μια μικρή φόρτιση. Το αλάτιο διατηρεί τις τροφές κάνοντας δύσκολή την επιβίωση των μικροοργανισμών. Το αλάτι αντλεί το νερό από τα κύτταρα των μικροοργανισμών και τα αφυδατώνει.

Το αλάτι στο σώμα

Τι αλάτι στο σώμα βοηθάει στην ρύθμιση του όγκου του αίματος και της αρτηριακής πίεσης. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η αύξηση η μείωση της πρόσληψης του αλατιού μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο στην αρτηριακή πίεση.

Στο σώμα τοαλάτι λειτουργεί σαν μέρος μια αντλίας ιόντων. Το αλάτι ελέγχει την ισορροπία του νερού στον ανθρώπινο σώμα. Η αντλία νατρίου/καλίου είναι ένα έξοχο παράδειγμα το πώς οι ηλεκτρολύτες είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία. Δύο μόρια καλίου τοποθετούνται σε ένα κύτταρο και τρία μόρια νατρίου αντλούνται από αυτό. Αυτός είναι ένας ατελείωτος κύκλος και το τελικό αποτέλεσμα είναι τα κύτταρα να φέρνουν ένα ελαφρώς αρνητικό ηλεκτρικό φορτίο.

Ποια είναι η βέλτιστη ποσότητα αλατιού;

Υπάρχουν πολλές αντικρουόμενες απόψεις για την βέλτιστη ποσότητα του αλατιού στην διατροφή. Πολλές μελέτες εστιάζονται μόνο στην ποσότητα το αλατιού που περιέχουν οι τροφές και δεν παίρνουν υπόψη τους άλλους ηλεκτρολύτες.

Αλάτι στο φαγητόΈνας σημαντικός παράγοντας είναι η αναλογία νάτριο/κάλιο. Η πρόσληψη νατρίου από μόνο του δεν ρυθμίζει αυτή την σχέση. Η πρόσληψη καλίου είναι επίσης σημαντική. Οι περισσότερες τροφές αναγράφουν μόνο την ποσότητα του νατρίου, καθώς είναι υποχρεωτική, άλλα δεν αναγράφουν την ποσότητα του καλίου.

Παρόλο που πολλές έρευνες εστιάζονται στην ποσότητα του νατρίου στην διατροφή, φαίνεται ότι το πρόβλημα της υπέρτασης σχετίζεται περισσότερα με την ακατάλληλη αναλογία νατρίου/καλίου. Οι επεξεργασμένες τροφές είναι πλούσιες σε νάτριο. Οι κύριες πηγές να καλίου είναι τα φρούτα και τα ζαρζαβατικά.

Για να βελτιώσετε την αναλογία νάτριο/κάλιο είναι σημαντικό να καταναλώνετε ανεπεξέργαστα τροφές και να μην προσθέτετε πολύ αλάτι στο φαγητό σας. Η καλύτερη αναλογία είναι ένα προς ένα.

Σταθερότητα στην πρόσληψη αλατιού

Ένας σημαντικός παράγον είναι επίσης η διακύμανση της πρόσληψης αλατιού. Η ευαισθησία στο αλάτι προκύπτει συνήθως από αυτή την διακύμανση. Η απότομη μείωση ή αύξηση της πρόσληψης αλατιού μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα υγείας.

Η αναλογία νάτριο/κάλιο επηρεάζει την ισορροπία των υγρών στο σώμα. Το σώμα παρακολουθεί την ποσότητα του νατρίου και του καλίου στο αίμα, καθώς το σώμα δεν έχει μηχανισμό για να αποθηκεύει τους ηλεκτρολύτες.

Το νάτριο και το κάλιο φιλτράρονται στα νεφρά. Όταν υπάρχει έλλειψη ενός από τους δύο το σώμα εκκρίνει ορμόνες που μειώνουν δραματικά την απέκκριση των ηλεκτρολυτών και υγρών. Αυτός είναι ο λόγος που η απότομη μείωση την πρόσληψης αλατιού μπορεί να προκαλέσει την κατακράτηση υγρών, καθώς το σώμα αντιδρά στην μειωμένη πρόσληψη διατηρώντας τα υγρά και τους ηλεκτρολύτες.

Το αλάτι στην αρχαιότητα

Το αλάτι άρχισε να χρησιμοποιηθεί πολλούς αιώνες πριν το μοντέρνο πολιστισμό. Περίπου 4700 χρόνια πριν, το Κινέζικο Png-tzao-kan-mu, ένα από τα πρώτα γνωστά γραπτά, καταγράφει περισσότερα από 40 είδη αλατιού. Περιγράφει δύο μεθόδους εξόρυξης και επεξεργασίας του αλάτι, που είναι παρόμοια με τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται ακόμα σήμερα.

Οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι προσέφεραν το αλάτι στις θυσίες προς τους θεούς. Οι ασηπτικές ιδιότητες που έχει το αλάτι δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη μικροργανισμών. Από την αρχαιότητα το αλάτι έχει χρησιμοποιηθεί για την συντήρηση των τροφίμων. Το αλάτι ήταν στην ουσία το «ψυγείο» της αρχαιότητας.

Η σύνδεση μεταξύ αλατιού και αρτηριακής πίεσης ήταν γνωστή σχεδόν 4000 χρόνια πριν, όταν ο Κινέζος αυτοκράτορας Huang Ti έγραψε για την σχέση μεταξύ αλατιού και «σκληρού σφυγμού».

Το αλάτι συνοπτικά

  • Το αλάτι δεν είναι ο εχθρός και δεν πρέπει να εξαλειφθεί από την διατροφή. Απλός να το χρησιμοποιήσετε με μέτρο.
  • Να ανησυχείτε περισσότερα για την αναλογία νάτριο/κάλιο πάρα για την ποσότητα του αλατιού στην διατροφή.
  • Προσπαθήστε να μειώσετε την υπερβολική πρόσληψη αλατιού, καταναλώνοντας ανεπεξεργασμένες τροφές και μειώνοντας το αλάτι στο φαγητό.
  • Αυξήστε την πρόσληψη καλίου συμπεριλαμβάνοντας 4 – 5 φρούτα η ζαρζαβατικά στην διατροφή σας.
  • Αποφύγετε τις συχνές, υψηλές διακυμάνσεις στην πρόσληψη αλατιού και/ή καλίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*