Μεταβολισμός

Ο μεταβολισμός, στην πιο βασική του έννοια, είναι η μετατροπή από το σώμα των θερμίδων από τις τροφές που τρώτε σε ενέργεια. Είναι μια σειρά από χημικές αντιδράσεις που δίνει στο σώμα την ενέργεια να κάνει ο, τι πρέπει για να συνεχίσει να λειτουργεί και συνεπώς να σας κρατήσει ζωντανούς.

Χωρίς το μεταβολισμό δεν θα μπορείτε ούτε να κινήστε, ούτε να σκεφτείτε. Ο μεταβολισμός παρέχει ενέργεια στο σώμα και στα επιμέρους όργανα για να λειτουργήσουν ομαλά.

Για να καταλάβετε την σημασία του μεταβολισμού σκεφτείτε το εξής: εάν η καρδιά σας σταματήσει να χτυπά, τότε θα πεθάνετε. Παρομοίως, εάν ο μεταβολισμό σας σταματήσει θα πεθάνετε επειδή χωρίς το μεταβολισμό δεν θα έχετε την ενέργεια ακόμα και για να αναπνεύσετε η για να χτυπά η καρδιά σας.

Πως δουλεύει ο μεταβολισμός

Ας ξεκινήσουμε με την διαδικασία του φαγητού. Καθώς μασάτε και καταπίνετε την φαγητό σας, αυτή κατεβαίνει την πεπτική οδό. Μετά τα πεπτικά ένζυμα διασπάνε την τροφή – τους υδατάνθρακες σε γλυκόζη, τα λίπη σε λιπαρά οξέα και τις πρωτεΐνες σε αμινοξέα.

Μετά τα θρεπτικά συστατικά απορροφούνται από το αίμα και μεταφέρονται στα κύτταρα. Άλλα ένζυμα με την βοήθεια ορμονών μετατρέπουν τα θρεπτικά συστατικά σε κύτταρα και δομικά υλικά για της ιστούς ή τα απελευθερώνουν ως ενέργεια για άμεση χρήση από το σώμα.

Τύποι μεταβολισμού

Υπάρχουν δύο βασικές διαδικασίες μεταβολισμού. Η μία είναι εποικοδομητική και ευθύνεται για την κατασκευή και αποθήκευση της ενέργειας στο σώμα. Η άλλη είναι καταστρεπτική, αν και σε μια θετική αίσθηση, καθώς διασπά τα θρεπτικά μόρια για ενέργεια.

Η εποικοδομητική διαδικασία του μεταβολισμού ονομάζεται αναβολισμός, ενώ η καταστροφική διαδικασία ονομάζεται καταβολισμός.

Ο αναβολισμός προωθεί την ανάπτυξη νέων κυττάρων, την διατήρηση και επισκευή των ιστών, και την αποθήκευση της ενέργειας, συνήθως μέσο του σωματικού λίπους για μελλοντική χρήση. Τα μικρά θρεπτικά μόρια μετατρέπονται σε μεγάλα μόρια πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λίπους.

Ο καταβολισμός ευθύνεται για την άμεση παροχή ενέργειας στο σώμα. Αντί της κατασκευής, διασπά τα θρεπτικά μόρια για την απελευθέρωση ενέργειας.

Οι δυο διαδικασίες δεν συμβαίνουν ταυτόχρονα, άλλα ισορροπούνται από το σώμα.

Ο καταβολισμός έχει τρία συστατικά:

1. Βασικός μεταβολισμός

Είναι ο μεταβολισμός που ευθύνεται για την διατήρηση της ζωή σας εξασφαλίζοντας την κανονική λειτουργία του σώματος. Ακόμα και αν είστε ξαπλωτός όλη την ημέρα ο βασικός μεταβολισμός δουλεύει.

Το 60 με 70% των θερμίδων από τις τροφές που τρώτε χρησιμοποιούνται από αυτό το μεταβολισμό. Οι άνθρωποι που θέλουν να χάσουν κιλά συνήθως στοχεύουν σε ένα υψηλότερο βασικό μεταβολισμό.

2. Φυσική Κίνηση

Μπορεί να κυμανθεί από μια απλή κίνηση το δάχτυλου έως σε εντατικές ασκήσεις. Περίπου 25% των θερμίδων που καταναλώνετε πηγαίνουν σε αυτό το μεταβολισμό.

3. Θερμική επίδραση της τροφής

Περιλαμβάνει την πέψη και την επεξεργασία των τροφίμων που καταναλώνεται. Περίπου το 10% των θερμίδων από το φαγητό που τρώτε καίγονται σε αυτή την διαδικασία.

Τι επηρεάζει τον μεταβολισμό

Ο μεταβολικός ρυθμός σας, η διαφορετικά πόσο γρήγορος η αργός είναι ο μεταβολισμό σας επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες.

Γονίδια: Η ταχύτητα του μεταβολισμού είναι κληρονομική. Μερικές φορές αυτό κάνει την διαφορά μεταξύ ενός ανθρώπου που μπορεί να τρώει το σκασμό και να μην παίρνει ούτε ένα γραμμάριο και ενός νθρώπου που φουσκώνει μετά από ένα ελαφρύ γεύμα.

Ηλικία: Όσο πιο νέοι είστε τόπο πιο γρήγορο είναι ο μεταβολισμό σας. Ο μεταβολισμός επιβραδύνετε καθώς μεγαλώνετε. Ο μεταβολισμός στις γυναίκες αρχίζει να μειώνετε μετά τα τριάντα ενώ στους άνδρες μειώνεται μετά τα σαράντα.

Φύλο: Οι άνδρες έχουν 10% εώς 15% πιο γρήγορο μεταβολισμό από τις γυναίκες, επειδή έχουν περισσότεροι μυϊκή μάζα. Τα μυς παίζουν βασικό ρόλο στην ταχύτητα του μεταβολισμού.

Διατροφή: Μερικές τροφές μπορεί να βοηθήσουν το μεταβολισμό και άλλες να το βλάψουν. Μεγάλη επιρροή στο μεταβολισμό έχει η ώρα που τρώτε.

Στρες: Τα επίπεδα του στρες είναι αντιστρόφως ανάλογα με την ταχύτητα του μεταβολισμού. Όσο περισσότερο στρεσαρισμένος είστε τόσο χαμηλότερο είναι ο μεταβολισμό σας.

Ορμόνες: Συγκεκριμένες ορμόνες μεταβολίζουν συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά. Πόσο καλά λειτουργούν οι ορμόνες επηρεάζει άμεσα το μεταβολισμό. Σε ένα βαθμό, η διατροφή και το στρες επηρεάζουν τα επίπεδα των ορμονών που συμμετέχουν στο μεταβολισμό. Επίσης οι ορμονικές διαταραχές ή οι ανισορροπίες μπορεί να επηρεάσουν το μεταβολισμό.

Γνωρίζοντας όλους αυτούς του παράγοντες που επηρεάζουν το μεταβολισμό μπορεί να πάρετε μια ιδέα το τι πρέπει να κάνετε για να αυξήσετε το μεταβολισμό σας. Αποδεχθείτε αυτά που δεν μπορείτε να αλλάξετε και συγκεντρωθείτε σε όσους μπορείτε να αλλάξετε.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*