Καφέ (Καφεΐνη)

ΚαφέΗ καφεΐνη είναι μια αλκαλοειδές ένωση, σε καθαρή μορφή άοσμο και με πικρή γεύση. Η καφεΐνη βρίσκεται φυσικά και σε διάφορες ποσότητες στα φύλλα, στους σπόρους και φρούτο σε περισσότερα από 60 φυτά.

Η καφεΐνη καταναλώνετε από αυτές τις πηγές σε μορφή ροφημάτων και τροφών όπως είναι ο καφές, το τσάι, η σοκολάτα, τα κακάο, τα καφεϊνούχα αναψυκτικά, σε χάπια που περιέχουν καφεΐνη, κόκκοι καφέ, και σε μερικά φάρμακα.

Ο καφές είναι ο πιο εμπορεύσιμο προϊών σε όλο το κόσμο, που το περνάει μόλο το πετρέλαιο.

Επιδράσεις της καφεΐνης

Η καφεΐνη δεν αποτελεί μια φυσιολογική ανάγκη για το ανθρώπινο σώμα. Η καφείνη είναι διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος, του καρδιακών μυών (αυξάνει την ταχύτητα της καρδιάς) και του αναπνευστικού συστήματος. Λειτουργεί ως διουρητικό και καθυστερεί την κόπωση. Αυτές οι αιτίες κάνουν την καφεΐνη το πιο δημοφιλές φάρμακο.

Η απορρόφηση της καφεΐνης από το σώμα είναι πολύ γρήγορη. Η καφεΐνη εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος μέσω του στομαχιού και του λεπτού εντέρου. Η επίδρασή της είναι αισθητή μέσα σε 15 λεπτά μετά την κατανάλωση της. Η καφεΐνη δεν συσσωρεύετε στο αίμα, ούτε αποθηκεύετε στο σώμα, άλλα έχει διάρκεια καθώς μόνο το μισό εξαλείφετε μέσω της ούρησης σε 6 ώρες.

Η καφεΐνη δεν μειώνει την όρεξη. Παρόλο αυτό η καφεΐνη αυξάνει τα επίπεδα κυκλοφορίας των λιπαρών οξέων, ενισχύοντας έτσι την οξείδωση των λιπών. Αυτή είναι η αιτία που η καφεΐνη χρησιμοποιείτε από τους δρομείς και προπονητές Αντίθετα με τι πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι η καφεΐνη δεν μειώνει την επίδραση του αλκοόλ, παρόλο που μπορεί να προσφέρει προσωρινή ανακούφιση από την κόπωση, την αϋπνία και τους πονοκεφάλους.

Η ευαισθησία στην καφεΐνη αναφέρεται στην ποσότητα της καφεΐνης που θα προκαλέσει παρενέργειες σε κάποιο άτομο. Η συνεπής κατανάλωση της καφεΐνης μειώνει της ευαισθησία άλλα η ακαταλόγιστη χρήση της μπορεί να προκαλέσει πολλές παρενέργειες. Έτσι η καφεΐνη θεωρείτε εθιστική.

Όταν μειώνετε η κατανάλωση της καφεΐνης το σώμα γίνετε υπερευαίσθητος σε μια χημική ουσία στο εγκέφαλο που ονομάζεται adenosine, προκαλώντας την κατακόρυφη πτώση της πίεσης του αίματος δημιουργώντας πλεόνασμα αίματος στην περιοχή του κεφαλιού, οδηγώντας σε πονοκεφάλους που μπορεί να διαρκέσουν μερικές ημέρες.

Στα συμπτώματα στέρησης της καφεΐνης συμπεριλαμβάνονται κόπωση, μυϊκοι πόνοι, ευερεθιστότητα, νευρικότητα, ανησυχία, ανικανότητα εργασίας, υπνηλία και σε ακραίες περιπτώσεις ναυτία και εμετούς. Η σταθερή μείωση της καφεΐνης μετριάζει αυτές τις συνέπιες.

Επίπεδα κατανάλωσης καφεΐνης

Η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης δεν έχει ορατούς κινδύνους για την υγεία. Τρεις κούπες καφέ (230ml) των θεωρείτε μέτρια κατανάλωση, ενώ 10 κούπες θεωρείτε υπερβολικό. Καταναλώνοντας πάνω από 3 κούπες καφέ την ημέρα (συνολικά 250mg καφεΐνη) μπορεί να προκαλέσει σωματική εξάρτηση.

Η κατανάλωση περισσότερων από 3 κούπες καφές μπορεί να αυξήσει την επαγρύπνηση, άλλα μειώνει επίσης των καλό συντονισμό των κινήσεων και μπορεί να προκαλέσει αϋπνία, πονοκεφάλους, ζαλάδα και νευρικότητα.

Η μείωση της καφεΐνης στο καφέ μπορεί να επιτευχθεί χρησιμοποιώντας ραδίκι ως μίγμα με το καφέ. Η ρίζες του ραδίκι αποξηραμένα, καβουρδισμένα και αλεσμένα παράγουν ένα προϊόν απαλλαγμένο από την καφεΐνη που ταιριάζει στη χρήση με το καφέ. Η ποσότητα του ραδίκι μπορεί να φτάσει έως 30%.

Είδη καφέ

Ο καφές μπορεί να παραχθεί με πολλούς τρόπους

 • Ελληνικό
 • Στιγμιαίος (φραπέ και νες)
 • Γαλλικός
 • Espresso
 • Cappuccino
 • Latte
 • Mocha
 • Αρωματισμένο καφέ
 • Καφέ με λικέρ
 • Παγωμένο καφέ

Καφές και Θερμίδες

Ο καφές από μόνος του δεν περιέχει θερμίδες. Τα πρόσθετα σε διάφορα είδη καφέ είναι αυτά που περιέχουν τις θερμίδες.

Είδος καφέ θερμίδες
Ελληνικός σκέτος 0
Ελληνικός με ζάχαρη 20/κουτάλι
Γαλλικός 0
Γαλλικός με ζάχαρη και γάλα Ζάχαρη 20/κουτάλι,
Γάλα 30/μερίδα
Στιγμιαίος (φραπέ και νες) σκέτος 0
Στιγμιαίος (φραπέ και νες) με γάλα και ζάχαρη Ζάχαρη 20/κουτάλι,
Γάλα 30/μερίδα
Cappuccino με αφρόγαλα (φρέσκο γάλα) 160
Cappuccino με σαντιγί (φρέσκο γάλα) 333
Latte, με άπαχο γάλα 110
Mocha με πλήρες γάλα 290

Φυτά που περιέχουν καφεΐνη

 • Κόκκοι καφέ
 • Τσάι – Φύλλα
 • Κακάο
 • Κόλα
 • Yerba matè – Φύλλα
 • Gourana

Συμπέρασμα

Προσπαθήστε να κάνετε λογική κατανάλωση του καφέ. Η ποσότητα της καφεΐνης διαφέρει από το είδος του καφέ. Γενικά το πιο ψημένο καφές περιέχει λιγότερο καφεΐνη από το λιγότερο ψημένο. Να θυμηθείτε πάντοτε πως καφεΐνη θα βρείτε σε πολλά ροφήματα, αναψυκτικά, σνακ και γλυκίσματα.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*